Loft Panzerhalle

Salzburg
2017-12-11T17:15:51+00:00

Project Description

Loft Panzerhalle

project: Loft Panzerhalle
typ: Wettbewerb
client: Panzerhalle
location: Salzburg
time: 2015
awards: iF DESIGN AWARD 2017ID Best of Year Award & IIDA Global Exelence Awards 

It was decades ago, when tanks used to be repaired in the old brick lined wall so called ‘Panzerhalle’ in Salzburg. If you visit this building today, you will find market stands, coworkingspaces, restaurants and a loft apartment that combines highest standards of interior design with a breath taking room volume.

We won a competition in which a space of 350m2 should be remodeled to become an extraordinary loft apartment in the old ‘Panzerhalle’.

The challenge was to preserve the historic space and environment and to fill the room with daylight, instead of artificial illumination. Furthermore one should be confronted with the most spatial experience.

Instead of creating an ordinary second level such as a gallery, we decided to move the sleeping areas to the margin, placing them directly at the windows with a breathtaking view from the bed on to the Salzburg mountains. There by the center of the room offered enough space for a remarkable staircase with various functions such as separating the living areas from the entrance and illuminating the flat with natural light from the ceiling.

Hidden underneath this concrete centerpiece, the kitchen made of lavastone, stretches between the two terraces. This multifunctional kitchen unit, in which herbs can be grown, serves as working-, eating-, and communication area. Staircase and kitchen are generously surrounded by the living room, the working place and the entertainment area framed by the old brick lined walls.

Due to the spacious apartment consisting of 8 meters room height, we could additionally create a separate relax- and spa area with a sauna and cosy fireplace. On top of this, the transparent shower cabin with lanternslide, gives you the feeling of floating 4 meters above the ground- in the middle of the loft.

Through this project, not only the ‘Panzerhalle’ was restyled with temporary design and functional architecture, but also the whole historic building has got affected by this visionary step.

Project MARA. Artist: Alessa Eyefocus  & Daniel Ostermann

Loft Panzerhalle Smartvoll Architects Staircase Design
Loft Panzerhalle Smartvoll Architects Staircase
Loft Panzerhalle Smartvoll Architects Kitchen Design
Loft panzerhalle 17
loft-panzerhalle
Loft panzerhalle 05
Loft Panzerhalle Smartvoll Architects Staircase Shower Design
Loft panzerhalle 18
Loft panzerhalle 24
Loft panzerhalle 21
Loft panzerhalle 16